11-01-11

HIKERS BLOCK

Geen writers block maar een hikers block... De laatste tocht dateert al weer van 2009.

Alsof intussen de bergen verder weg waren dan ooit. Half waar, omdat de hike-microbe als een virus bleef ronddwalen in mijn geest, nooit veraf dus.

Er volgde zelfs een vervolmakings cursus voor Oriëntatie, kaartlezen en kompas met een zwaar praktijkweekend in de Hoge Venen, putje winter met kniehoge sneeuw, waarbij diverse oriëntatielopen met kompas ons vervolmaakten in de kunst van het (niet) verloren lopen en ons achterlieten met dagenlange spierpijn en kou tot in het bot.

Er werden plannen gesmeed voor een nieuwe uitdaging: de al eerder uitgestelde "Adelaarstocht" door de oostenrijkse alpen. Het tijdstip was ook gepland: een 20-tal dagen in juli.

Maar het was mijn lichaam dat zijn limieten oplegde. De voorjaarstrainingen brachten aan het licht dat mijn linkerknie bij het lopen steeds vaker scherpe pijnscheuten opleverden. Consultatie bij de specialist bevestigde wat ik eigenlijk al vermoed had: kraakbeen versleten. Alternatief: geen, operatie en een halve knieprothese enige uitweg.

Nog geen week later lag ik al onder het mes, stoemelings verwachtend dat ik in de zomer nog kon gaan stappen...

Nu, 8 maanden later, ben ik weer op het punt aangeland dat ik plannen kan beginnen maken. De eerste zondagse wandeltochten geven me weer vertrouwen in mijn spieren en gewrichten, al zal het nooit meer -au fond- zijn zoals voorheen. Iets in mijn kopke legt de grenzen vast, waarnaar het lichaam moet luisteren.

De bergen duiken weer aan mijn einder op, in juni staat een weekje huttentocht op het programma met Ewan, die het nog altijd jammer vindt dat we de vorige tocht wegens sneeuwgevaar moesten afblazen.

Intussen maak ik me op om de winterse kou te gaan vervangen door 25° zonnewarmte in Cuba.

16:16 Gepost door Johan Van Moorhem in Actualiteit, Alpinisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-09-09

FOTO's TOUR DE MONTE ROSA

IMG_1964KL   IMG_1986KL

IMG_1988KL  IMG_1991KL

IMG_1992KL  IMG_1996KL

IMG_1998KL  IMG_2003KL

IMG_2012KL  IMG_2027KL

IMG_2032KL  IMG_2042KL

IMG_2047KL  IMG_2048KL

IMG_2052KL

14:06 Gepost door Johan Van Moorhem in Alpinisme | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, zwitserland, alpen, monte rosa |  Facebook |

01-07-09

Back from the rocks

Na 10 uur rijden vanaf St. Niklaus (Zwitserland) thuis in Beernem (Belgie) om 04.15. Wat voorafging: opstaan om 06.30 en een volle dag in Peking-Express stijl proberen weg te geraken via autostop-bus-treinverbindingen uit het hol van Pluto, in dit geval de Refugio Pastore nabij Alagna na de vorige dag gestrand te zijn op 100 meter van de Col del Turlo in Italië die ons op 2 dagmarsen terug naar het beginpunt van de Tour Monte Rosa zou brengen. Einde van een geplande 7 dagen rondhike na 5 dagen zoeken en afwegen en heeeeel veeeeeel ploeteren door heeeeel veeeel sneeuw. Constant alternatieven zoeken en aanpassingen doen aan het vooropgezet schema. Het "lot" zoals ik in vorig bericht schreef: het allesbepalend lot van het moment...Gestrand op in vogelvlucht 30 km van ons einddoel maar door de aparte ligging meer dan 200 km rondrit om bij de auto te geraken.

Teleurstelling of course omdat je het vooropgezette doel niet bereikt....

Maar toch ook de voldoening van 5 dagen zware inspanning: nie plooie tot het laatste moment dat het afwegen van de risico's omturnt in de beslissing: this is the end...alle verdere moeite is tijdverspilling, zinloos, tot levensbedreigend. De rede die het van het sentiment overneemt. Ik ben tevreden dat ik die beslissing om te stoppen op dat moment heb genomen.

Maar we komen weer, later op het jaar, om de tocht af te maken.

18:48 Gepost door Johan Van Moorhem in Alpinisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-09

Laatste week voor vertrek: de kriebels

Het begint nu echt te kriebelen wanneer de laatste voorbereidingen en het boodschappenlijstje afgewerkt worden, de rugzak gevuld, nog even de vooruitzichten van het weerbericht en de sneeuwhoogte in de Alpen gecheckt...volgende week rond deze tijd zitten we al boven de 2000 meter met uitzicht op een tiental vierduizenders rondom...

Soms wordt ik 's nachts wakker met doemscenario's van gapende gletsjerspleten, grove onweders, mistige ijltes, glibberige kiezelpaadjes, en meer van dat fraais. Alles wat in het gevarenboekje van de bergtrekker aangestipt staat met !!!!!!!! of LET OP...

De slaap mag ik grotendeels vergeten voor de rest van de nacht, al heeft het vaker meer met het gaan der jaren te maken dan met panische angstaanvallen.

Dan weet ik integendeel wel dat ik goed bezig ben, gefocust op het uitgezette project, alle mogelijke hiaten invullend, alle alternatieven onder de loep leggend, zodat toch niets aan mijn aandacht ontsnapt.  De ervaring met bergen heeft me ondertussen geleerd niets aan lichtzinnigheid over te laten, en een afgewerkte voorbereiding heeft het voordeel dat loont eenmaal het tot uitvoering komt.

Een zelfgemaakt halfquarto roadbook ligt dat ook klaar, samengesteld uit info van boeken terzake, reisverslagen, internetberichten, Googles tot filmpjes op Youtube en foto's op Flickr.com...wat is de wereld van informatie toch zo binnen handbereik gegroeid.

Het roadbook geeft per dag gedetailleerde routebeschrijving, looptijden, hoogteverschillen, mogelijkheid op sneeuw, telefoonnummers van Refuges, meteo en hulpdiensten, alternatieven en eventuele transportmogelijkheden ingeval...

Wat ik uit handen geef is het toeval, de ongekende onbekende factor die het beste scenario om zeep kan helpen, en dat aanvaard ik graag als de prijs van het zoeken naar avontuur, het willen verleggen van de grenzen op ontdekking naar de ware ziel van het leven, waaruit ik alles wil halen dat mij fysisch en mentaal boeit.

So long gabbers !

18:17 Gepost door Johan Van Moorhem in Alpinisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-05-09

BEDANKT 15000

15000 lezers (-essen) van deze uitdeinende blog : BEDANKT.

Deze blog probeert u op de hoogte te houden van de tochten die ik onderneem, al of niet gekoppeld aan berglandschappen, waaraan de titel van de blog oorspronkelijk was gekoppeld: mijn "sponsor@bergtochtproject" van nu al 2 jaar geleden (maar soms oh zo kristalhelder in het fotografisch archief van mijn gedachten)

Wat drijft iemand om zich te engageren in het ondergaan van pijn en lichamelijk afzien om de roes van een bijna zen bewustzijn en AHA-erlebnis te ervaren ? Want geef toe, je moet er nogal wat zweet, inspanning en spierpijn voor overhebben om een geestelijke compensatie te krijgen.

Zou ik niet beter thuis lui-uit in mijn zetel achteroverliggen met een biertje en een zak chips om alle wonderen van de wereld op me laten afkomen via National Geografic of een goed boek ?

Het is net dat passief laissez-passer gevoel dat me doet kokhalzen. Ik wil het niet ingelepeld krijgen: voorgekauwde kost heeft me altijd argwaan bezorgd: de kritische ik moet het zelf aan den lijve  ondervinden alvorens ik een conclusie trek.

Je zult mijn frapatsen en het zoeken naar het verleggen van mijn grenzen via telkens nieuwe uitdagingen dus nog even moeten dulden...

Maar nogmaals: bedankt 15000 bloglezers (-essen)

 

13:10 Gepost door Johan Van Moorhem in Alpinisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-05-09

NIEUWE UITDAGING ! TOUR DU MONTE ROSA

Na lang wikken en wegen, zoeken naar een bestemming, en vooral het combineren van de vrije tijd met die van zoon Ewan en vriendin Virginie, is het doel gesteld: tussen 23 en 30 juni gaan we met z'n drieën naar Zwitserland om er in het gebied van de Matterhorn één van de mooiste alpinetrekkings af te stappen: DE TOUR DU MONTE ROSA, 52 km door hoogalpien landschap met een paar kleppers boven de 4000 als decor. Dat wordt weer kicken ! Zeven dagen (normaal beschreven in 9 etappes) rondom het Monte Rosa massief, met een oversteek naar Italië en afronding in Zermatt of Grächen.

Eenmaal het doel afgelijnd, begint er nu een periode van het uitwerken van een gedetailleerd routeschema, het vastleggen en reserveren van de overnachtingsplaatsen, veelal berghutten, en tenslotte het opstellen van de lijst met benodigdheden voor zo'n tocht waar de kans groot is dat we eind juni met sneeuw en gletsjers te maken gaan krijgen. Als voorproefje hierbij een overzichtskaartje:

tmr

11:23 Gepost door Johan Van Moorhem in Alpinisme | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tour du monte rosa, zwitserland |  Facebook |

08-01-09

2009

2009wishes copy

Aan alle bergliefhebbers, bergtrekkers, wildkampeerders en rotsklauteraars of gewoon iedereen die graag zijn vrije tijd op de afgelegen hoogtes en in de wilde uithoeken van de wereld doorbrengt; de eenzaamheid en de stilte niet vreest en respect toont voor our Mother Nature: keep it safe in 2009 and keep your eyes wide open for all the beauty of our precious world.

Voor mezelf heb ik de Adelaarsroute in Oostenrijk op het menubord gezet; zoon Ewan en zijn vriendin Virginie trekken mee... wordt vervolgd

10:35 Gepost door Johan Van Moorhem in Alpinisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |