16-05-07

The Swallow, wie-wat-hoe

 

Zoals je allicht begrepen hebt, verbind ik aan deze Coast-to-coastwalk een sponsorcampagne waarbij gelden worden ingezameld voor een school-en gezondheidsproject in Gambia, genaamd The Swallow.

 

Waarom?

Vier jaar geleden ondernam ik al een gelijkaardige tocht, wel korter (210 km in 10 dagen), doch ook prachtig (Tour du Mont Blanc) doorheen de Alpen van Italië, Zwitserland en Frankrijk rond de indrukwekkende Mont Blanc.

Ik deed dit -naast uiteraard persoonlijke passie- ook als sponsortocht in het kader van de toenmalige "Kom op tegen Kanker"campagne.

Nadien kon ik me toch niet ontdoen van de wrange nasmaak dat je als kleine garnaal opgeslorpt wordt door de moloch van een organisatie die KOTK geworden is en dat mijn bijdrage van een goeie 1200 euro diende om de grote put van administratie- en werkingskosten mee te helpen delven.

Daarom is mijn eerste reflexie naar nieuwe sponsoring toe ook dat ik bewust kies voor een kleinschalig project waarbij  ik quasi 100% zeker kan zijn dat alle ingezamelde financiële simpathie ook daadwerkelijk op de plaats en voor de mensen terechtkomt waarvoor de oproep geldt.

Via het vrijwilligerswerk dat mijn petekind Lize bij The Swallow in Gambia verrichte, vond ik het geschikt sponsorproject.

 

Wie-wat-hoe

Gambia staat bij de 10 armste landen op de wereldranglijst. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de grens van extreme armoede. De meeste overheidsbudgetten dienen voor de afbetaling van internationale schulden, diengevolge zijn er niet genoeg scholen voor alle kinderen. Jeugdwerking is al helemaal uit den boze, laat staan dat er sprake kan zijn van een gezondheidsbeleid.

Via belgische vrijwilligers werd The Swallow opgestart als ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor het vernieuwen van educatie in Gambia. Kernactiviteit hierbij is een kleuter en lagere school waarin gestreefd wordt naar emanciperende opvoeding van jongeren van 3 tot 14 jaar via kritische pedagogiek (Freire...) en ervaringsgerichte methodieken (Freinet, EGO...)

Daarnaast wordt aan jeugdwerking gedaan in het kader van gezondheidsopvoeding, voedselzekerheid en onderzoek naar pedagogische aanpak om als model te dienen voor andere scholen en educatieve organisaties in Gambia.

De basisfilosofie hierbij is dat je via de vorming van geëmanicipeerde mensen de basis kunt leggen voor de creatie van een verandering in de samenleving van Gambia.

Een dikke boterham, prachtig initiatief, maar zoals vaak slechts ondersteund door de inzet van onbaatzuchtige vrijwilligers met een ongelooflijke inzet maar zonder middelen.

In samenspraak met een van de initiatiefnemers ter plekke zal mijn ingezamelde sponsorgeld dienen voor het organiseren van buitenschoolse aktiviteiten voor de jongeren, zoals een bezoek aan een ziekenhuis, tochtje naar de zee, enz...

Of zoals Lize het me mailt: "kwestie van een stukje de wereld in te trekken om de wereld voor een stuk in de klas te halen"

En sluit dat nu niet perfect aan bij wat ik volgende maand ga doen: "een stukje de wereld in trekken..."

 

Hoe groot of klein, het is het hart dat spreekt:

Elke donateur krijgt ten gepaste tijde een  aandenken aan mijn tocht na overschrijving op

nr 860-1003949-78 van Coast to coastwalk, Langestraat 84 te 8000 Brugge

 

Meer info over het schoolproject in Gambia: www.theswallow.org

of mail naar lieselot81@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

20:35 Gepost door Johan Van Moorhem in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: the swallow, sponsortocht, gr10, gambia |  Facebook |

Commentaren

veel blogplezier Welkom in bloggenland en ik wens je nog een fijn weekend toe.
mijn hobby is wielrennen.
daaaag!!

Gepost door: steffi | 18-05-07

De commentaren zijn gesloten.