31-05-07

Er beweegt iets...

Laatste NieuwsB310507

10:23 Gepost door Johan Van Moorhem in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-05-07

Bloggers aller landen verenigt u

Mijn simpele vraag uit vorig bericht om de link naar deze webblog te verspreiden onder familie, kennissen, vrienden en 'whoever knows who' begint gehoor te krijgen.

Vandaag vind ik een artikeltje gewijd aan de trektocht op de indrukwekkende site van Patrick's bruggeblog, een aanrader voor Bruggeliefhebbers:

http://blog.seniorennet.be/bruggeblog

Veel lees- en kijkgenot.

 Deze electronische postbedeling staakt voorlopig nog niet.

17:22 Gepost door Johan Van Moorhem in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-05-07

Deadlines

De dagen volgen elkaar snel op, het aftelrijm naar het einde verkort, de lijst van opdrachten daarentegen lijkt te vergroten naarmate de tijd verstrijkt, de adrenaline stijgt, rustelozere nachten, vragen die uit het niets opduiken, wisselende stemmingen van euforie tot twijfel: het is duidelijk, we zijn in de eindfase beland.

Het begon deze week met het aanboren van mijn  e-mailbestanden om familie, vrienden en simpatisanten kennis te geven van de  "Coast to coast walk" en bijhorende vraag tot sponsoring voor "The Swallow" 

Zo'n sponsoractie opzetten betekent veel fotocopiewerk, verzendingen, administratie, mails beantwoorden, you name it.

En vooral veel hopen op de goodwill van anderen.

Bijvoorbeeld met de simpele vraag tot verspreiding van deze bloglink, info rond de Coast-to-coastwalk of  sponsorvraag bij jouw familie, vrienden zodat de kring vergroot van geïnteresseerden.

 

Daarnaast moeten er lijstjes aangelegd worden zoals bagage, nog te doen, niet vergeten.... en dit alles temidden een drukke voorbereiding van een grote markt in het Pinksterweekend, noodzakelijk voor de financiering van al onze projecten, inclusief de Coast to coast walk.

Alles heeft zijn prijs, ook het verwezenlijken van dromen.

En tot nader bericht zoek ik het zelf wel uit. Want een grote mecenas voor de aanschaf van al dat trekkersmateriaal zie ik hier nog niet opduiken en het groot lot heb ik slechts één keer in een droom gewonnen.(waarbij ik iedereen uitnodigde om te delen in de grote koek...of hoe mooi een utopie kan zijn...)

 

Een trektocht voorbereiden is al een reis op zichzelf voor mij. Internet afzoeken, boeken raadplegen, kaarten kopen, papieren allerhande in orde brengen, telefoneren, reserveren...het is me altijd met groot plezier. In gedachten rollen de panorama's al voorbij mijn ogen, wanneer ik bezig ben met snuffelen in reisboeken of het zoeken naar reisinformatie. 

Waarbij ik bijzondere aandacht vraag voor het uniekste centrum van Vlaanderen en omstreken voor àl wat informatie en documentatie betreft voor wandelaars, fietsers, trekkers, reizigers, toeristen, citytrippers, wereldburgers, kortom iedereen die ooit bezig wil zijn met reisvoorbereidingen. Hun grootste troeven zijn de ontelbare reisverslagen waarin reizigers het relaas kunnen nalaten van hun ervaringen onderweg. Een schat van Alibaba die in geen reishandboek te vinden is. Eén adres:  www.wegwijzer.be

 

En nu nog snel zoeken waar ik mijn lijstje heb laten slingeren van 'nog te doen'..

 

 

22:16 Gepost door Johan Van Moorhem in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wegwijzer |  Facebook |

21-05-07

Aftellen

dag4

 

Drie weken nog te gaan, allé 't is te zeggen: nog af te wachten, want het "gaan" zal dan pas beginnen. Het dilemma van kiezen tussen het trekken mét of zonder tent is ondertussen van de baan. Ik opteer voor de aanschaf van een lichtgewicht éénpersoonstentje, en logischerwijs bijhorend slaapmatje en slaapzak. Bij het uitdokteren van het routeschema van de tocht kwam ik namelijk uit bij gebieden in de Pyreneeën waar nauwelijks mogelijkheden tot overnachting zijn. Vaak hebben de refuges of gîtes een kleine capaciteit bedden en is reserveren noodzakelijk of beperkt de nachtschutting zich tot onbewaakte cabanes waar plaats is voor 3 à 5 man. Bovendien zijn sommige etappes zodanig lang (tot 9 à 10 uur stappen) dat er weinig uitwijkalternatieven zijn.

 

Als niet te onderschatten factor pro tent is tenslotte ook de optelsom van wat me deze 50 dagen aan overnachting zou kosten in hotelletjes, auberges, gïtes en refuges. In tegenstelling tot wat sommigen zouden kunnen denken: de prijzen in de bergen zijn vaak vergelijkbaar met de betere 2 of 3 sterren hotels zonder het bijhorende comfort. Maar ja, als de nodige drank en voeding soms moet ingevlogen worden met de helikopter...

 

De uiteindelijke keuze voor mijn draagbaar minihuisje  geeft dan ook het bevrijdend gevoel mijn eigen routeschema aanpasbaar te kunnen maken aan de noden van het moment . Het betekent natuurlijk extra kilo's op de rug, waar ik nu al lig te becijferen hoe ik de rugzak onder de 15 kg kan houden.

 

Een tijdje geleden met zo'n rugzak vol kilo's brol gaan wandelen rond Rochefort met zoon Simon en zijn Aline, kwestie van het gevoel in de schouders te krijgen en in de benen wat stijgen en dalen betreft. Want in mijn plat pays entre Bruges et Gand is het (nu bijna wekelijks) wandelen met een of andere wandelclub veeleer goede smering voor de gewrichten. De bergen zijn toch nog andere koek.

11:15 Gepost door Johan Van Moorhem in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-05-07

The Swallow, wie-wat-hoe

 

Zoals je allicht begrepen hebt, verbind ik aan deze Coast-to-coastwalk een sponsorcampagne waarbij gelden worden ingezameld voor een school-en gezondheidsproject in Gambia, genaamd The Swallow.

 

Waarom?

Vier jaar geleden ondernam ik al een gelijkaardige tocht, wel korter (210 km in 10 dagen), doch ook prachtig (Tour du Mont Blanc) doorheen de Alpen van Italië, Zwitserland en Frankrijk rond de indrukwekkende Mont Blanc.

Ik deed dit -naast uiteraard persoonlijke passie- ook als sponsortocht in het kader van de toenmalige "Kom op tegen Kanker"campagne.

Nadien kon ik me toch niet ontdoen van de wrange nasmaak dat je als kleine garnaal opgeslorpt wordt door de moloch van een organisatie die KOTK geworden is en dat mijn bijdrage van een goeie 1200 euro diende om de grote put van administratie- en werkingskosten mee te helpen delven.

Daarom is mijn eerste reflexie naar nieuwe sponsoring toe ook dat ik bewust kies voor een kleinschalig project waarbij  ik quasi 100% zeker kan zijn dat alle ingezamelde financiële simpathie ook daadwerkelijk op de plaats en voor de mensen terechtkomt waarvoor de oproep geldt.

Via het vrijwilligerswerk dat mijn petekind Lize bij The Swallow in Gambia verrichte, vond ik het geschikt sponsorproject.

 

Wie-wat-hoe

Gambia staat bij de 10 armste landen op de wereldranglijst. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de grens van extreme armoede. De meeste overheidsbudgetten dienen voor de afbetaling van internationale schulden, diengevolge zijn er niet genoeg scholen voor alle kinderen. Jeugdwerking is al helemaal uit den boze, laat staan dat er sprake kan zijn van een gezondheidsbeleid.

Via belgische vrijwilligers werd The Swallow opgestart als ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor het vernieuwen van educatie in Gambia. Kernactiviteit hierbij is een kleuter en lagere school waarin gestreefd wordt naar emanciperende opvoeding van jongeren van 3 tot 14 jaar via kritische pedagogiek (Freire...) en ervaringsgerichte methodieken (Freinet, EGO...)

Daarnaast wordt aan jeugdwerking gedaan in het kader van gezondheidsopvoeding, voedselzekerheid en onderzoek naar pedagogische aanpak om als model te dienen voor andere scholen en educatieve organisaties in Gambia.

De basisfilosofie hierbij is dat je via de vorming van geëmanicipeerde mensen de basis kunt leggen voor de creatie van een verandering in de samenleving van Gambia.

Een dikke boterham, prachtig initiatief, maar zoals vaak slechts ondersteund door de inzet van onbaatzuchtige vrijwilligers met een ongelooflijke inzet maar zonder middelen.

In samenspraak met een van de initiatiefnemers ter plekke zal mijn ingezamelde sponsorgeld dienen voor het organiseren van buitenschoolse aktiviteiten voor de jongeren, zoals een bezoek aan een ziekenhuis, tochtje naar de zee, enz...

Of zoals Lize het me mailt: "kwestie van een stukje de wereld in te trekken om de wereld voor een stuk in de klas te halen"

En sluit dat nu niet perfect aan bij wat ik volgende maand ga doen: "een stukje de wereld in trekken..."

 

Hoe groot of klein, het is het hart dat spreekt:

Elke donateur krijgt ten gepaste tijde een  aandenken aan mijn tocht na overschrijving op

nr 860-1003949-78 van Coast to coastwalk, Langestraat 84 te 8000 Brugge

 

Meer info over het schoolproject in Gambia: www.theswallow.org

of mail naar lieselot81@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

20:35 Gepost door Johan Van Moorhem in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: the swallow, sponsortocht, gr10, gambia |  Facebook |

15-05-07

Wat voorafging

 

Je weet wel hoe het gaat: je hebt een droom en je droomt ervan die ook waar te maken. Maar hoe begin je aan zoiets?

Bijvoorbeeld door aan de gedachte een naam, een plaats en een tijd te geven: het wat, waar, wanneer en hoe zoals alle dingen in dit leven.

Die droom draagt in feite al jaar en dag een naam en een plaats: de GR 10 ofte Grande Randonnée ofte Groot Routepad.

De GR 10 is een gemarkeerd wandeltraject dat de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee verbindt via de Pyreneeën aan franse zijde.

Er bestaan nog 2 alternatieven om de oversteek te maken, nl de GR 11 (Gran Recorrido) aan de spaanse kant, en de HRP of Haute Randonnée Pyrénéenne (die vooral de hoofdkam in het hooggebergte volgt en redelijk technisch is)

 

De gedachte in tijd omzetten is een ander paar mouwen. Mijn beroepsleven als zelfstandige winkelier in occasie boeken, muziek en film vraagt vooral in de lente en zomer een welgevulde agenda. Gelukkig kan ik terugvallen op de inzet van vrouwlief, maar of dit ook even kan voor een 50 dagen periode ?

Want grootse plannen hebben ook grootse consequenties, grootse verwachtingen, maar evenzeer grootse twijfels.

Toch besef ik dat het nu de tijd is om het te doen: met wat wikken en wegen en schikken en delen is een agenda kneedbaar naar ieders goedkeuren.

Na 50 moet een mens niet al te lang meer uitstellen wat fysies nog kan, zolang het kan. Dromen waarmaken, bijvoorbeeld.

Met het fiat van het thuisfront op zak hou ik me de laatste weken vooral bezig met opzoekwerk om tot een op mijn maat gemaakt dagschema voor de tocht te komen en focus ik me verder op het aankweken van de nodige fysiek via fietsen, wandeltochten, zwemsessies en spieroefeningen.

Begin mei kreeg ik daarbij nog de volledige goedkeuring van mijn huisarts na analyse van bloed en urine (veel ijzer in 't bloed bijvoorbeeld wat duidt op een goede uithouding, pluspunt voor doorgedreven prestaties) met een aantal voeding- en vitaminentips bovenop.

Het aftellen is begonnen: er rest nog minder dan een maand. Alleen overmacht kan het plan nog dwarsbomen, want geestelijk ben ik er meer dan klaar voor.

 

 

 

 

16:57 Gepost door Johan Van Moorhem in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-05-07

Routekaart GR 10

routekaart GR10

 

Vertrek: maandagochtend 11 juni met de TGV vanuit Brussel

Startplaats: Hendaye-Plage aan de Atlantische Oceaan, dinsdag 12 juni (binnen een maand...)

Einddoel: Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee, rond 24 juli (na 44 à 46 dagen) met 900 km in de benen

 

15:15 Gepost door Johan Van Moorhem in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |