01-08-07

Over reizen en thuiskomen

Wat is het toch dat reizen zo anders maakt dan het leven dat we op één plek leiden?

De vraag houdt me al dagen bezig. Eén week ben ik terug thuis, terug aan het werk en het is verbazend hoe snel men weer aan het ritme van alledag went. Alsof er in al die tijd niets is veranderd.

Thuiskomen is terugkeren naar een plaats en omstandigheid die onveranderd lijkt, terwijl je bij jezelf zoveel verandering ervaart. En na een week geeft dat heimwee naar het reizen, het voortdurend onderweg zijn, de constante verandering van beleving en omgeving. Alsof de contouren van je leven thuis te begrenzend werken op je gezichtsveld. En alsof bij het reizen die begrenzing wegvalt en je gefocust wordt op het wisselend kader en de beleving hier-en-nu.

Thuiskomen is alsof de rimpels van gedachten, de bonte verzameling van ervaringen gladgestreken worden onder het strijkijzer van de gewoonte.

Het is al sowieso aartsmoeilijk om je gevoelens, je gedachten, je herinneringen, je verhalen te delen met iemand die niet diezelfde gevoelens, gedachten, herinneringen heeft ervaren. Bij de 5° foto met het bijhorend relaas verslapt de aandacht van de toehoorder al en het verhaal over de voor jezelf belangrijke ervaringen werkt slaapverwekkend omdat je de beleving van het moment niet kunt deelachtig maken voor wie niet aanwezig was. De rest is déjà vu en gekleurde herinnering waar buiten jezelf niemand iets aan heeft.

 

Reizen heb ik altijd ervaren als een leven in versnelling. Elke dag, elke etappe is een veelvoud van indrukken, gewaarwordingen, bewustwordingen die in snelheid mekaar de loef afsteken. Waar je in het dagdaaglijks leven de ervaringen en ontmoetingen langzaam kunt laten bezinken door de veiligheid van het cocoon waarbinnen we leven, geeft het reizen me het gevoel van een leerproces dat alle aandacht focust op het bewustzijn van het moment, de plaats, de persoon. En voortdurend kom je jezelf tegen. 

Tijdens de afgelopen anderhalf maand stappen had ik ruimschoots de tijd om te grasduinen in mijn geest. Dat vind ik ook het aantrekkelijke aan alleen op stap zijn. Je hebt tijd en ruimte zat om te filosoferen over 1001 aspecten van het leven, vooral deze die jezelf aanbelangen. Jezelf de ruimte geven om de wind door je geest te laten waaien, verroeste gedachten los te wrikken en te vervangen door frisse ideëen. Leren relativeren, met een ander geestesoog het leven beschouwen, jezelf herontdekken. Herbronnen.

En misschien het idee van het gefocust leven zoals op reis toepassen op het min of meer gestramiende leven en werken van alledag, zodat elk moment, elke ontmoeting weer een bewuste beleving wordt van het hier en nu.

22:00 Gepost door Johan Van Moorhem in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Johan,
Knappe beschrijving van het 'terug thuiskomen gevoel'. Het blijkt toch altijd weer een gevecht tegen de sleur denk ik. Volgens mij heeft het te maken met onze eeuwenoude genen en instincten die ons altijd weer in de richting sturen van avontuur, jacht, eros en thanatos. Kortom, alles wat de tv ons niet bieden kan ;-) En laat het dan een troost zijn als we thuis de nodige afleiding krijgen om één en ander te compenseren, vroeg of laat begint het toch weer te kriebelen.
Misschien ben ik te pessimistisch om ook nog te geloven in de 'zelfreflectie', de 'herontdekking' en de 'herbronning', uw verslag heeft me goesting gegeven om iets dergelijks (the walk) ook eens te ondernemen. Waarvoor dank.

Gepost door: Bij de redactie bekend | 07-08-07

De commentaren zijn gesloten.